Tercüman Kime Denir?

Tercüman, çeşitli insan gruplarının mesajı anlayabilmesi ve birbirleriyle iletişim kurabilmesi için mesajları bir dilden diğerine çeviren bir konuşma uzmanına verilen addır. Tercümanlar genellikle tercüme ettikleri hem konuşulan hem de tercüme edilen dillerde akıcıdır. İş toplantıları, konferanslar, tıbbi konsültasyonlar veya eğitim etkinlikleri gibi çeşitli durumlarda tercümanlar yer almaktadır. 

Tercüman Türleri Nelerdir?

Tercümanlar, tercüme türüne göre genel olarak ikiye ayrılmaktadır. Simultane tercümanlar, bir konuşma veya sunum sırasında konuşmacının sözlü bilgilerini veya imzalı mesajlarını başka bir dile dönüştüren tercümanlara denir. Etkinlik sırasında mesajı hızlı bir şekilde tercüme etmek için yüksek konsantrasyon seviyesini korumaları gerekir. Ardıl tercümanlar ise, konuşmacı konuşmayı kestikten sonra konuşulan bir mesajı başka bir dile dönüştüren tercümanlara denir. Bu yöntemle, konuşmacı birkaç cümle veya tam bir düşünceden sonra konuşmayı keser ve devam etmeden önce tercümanın tercüme etmesine izin verir. Genellikle ardıl tercümanlar, mahkeme davaları, konuşmalar veya yüz yüze toplantılar için görevlerini yerine getirmektedir. 

Tercümanların Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Bir dilde konuşulan cümleleri analiz etmek ve bunları başka bir dilde rahatça açıklamak, konuşmacıların kelimelerini, kısaltmalarını veya belirli ifadelerini hızlı bir şekilde anlamak, not alma tekniklerinde uzmanlık, tarafsızlık olmak ve gizliliği kapsayan profesyonel etik kurallarına saygı göstermek, tercümanların sahip olması gereken özelliklerin başında gelmektedir. 

Tercümanlar Nerelerde Çalışır?

Tercümanlar çoğunlukla tam zamanlı çalışır ancak etkinlik ihtiyaçlarına göre düzensiz çalışma saatleri de olabilmektedir. Tercümanlar tercümelerini gerçekleştirmek için sık sık seyahat edebilmektedir. Ayrıca birçok tercüman video konferans sistemleri veya telefon bağlantıları aracılığıyla uzaktan çalışabilir. Atama ve ayara bağlı olarak, çeviri hızlı olabilir ve özellikle tercümanlar hassas veya yüksek düzeyde teknik bilgiler aktardığında odaklanma gerektirebilmektedir. 

Etiketler : tercüman kime denir, tercüman türleri nelerdir, tercümanın özellikleri, tercüman nerelerde çalışır

Diğer Yazılarımızı İnceleyin

Bizi Arayın Bizi Arayın
×